Sunday, 5 June 2011

SHAKSHUKA



Shakshuka berasal dari Negara Maghribi di utara Afrika. Hari ini Shakshuka adalah makanan popular di negara negara Arab sebelah Afrika utara dan semakin popular dinegara Arab teluk. Shakshuka mengikut bahasa “pasar” bermaksud “ bercampur”. Barangkali mungkin disebabkan oleh bahan bahan masakannya yang bercampur campur. Bahan utamanya ialah tomato segar, tomato puree, bawang besar dan bawang putih dan sedikit lada sulah dan kumin. Oleh kerana ianya turut popular dinegara Mediterranean di Eropah barat maka resepi Shakshuka layak dilabel sebagai  resepi “ East meet West”.

Makanan berasaskan tomato memang berkhasiat. Tomato membekalkan vitamin A, B1, C  dan potassium. Kekurangan potassium akan menyebabkan keletihan dan kelesuan .Tomato meningkatkan selera makan dan membantu penghadaman selain mengandungi lycopene yang mempunyai sifat sifat anti kanser. Lycopene juga berfungsi untuk  merangsang peredaran darah untuk membantu menurunkan tekanan darah. Ringkasnya, Shakshuka ini memang menyihatkan. 


Pada asalnya Shakshuka dihidang bersama telur. Kini sesuai dengan perkembangan masa, Shakshuka juga mengalami perubahan. Di Libya Shakshuka dihidang bersama daging, manakala dinegara negara teluk yang banyak hasil laut seperti Bahrain, Shakshuka dihidang bersama udang. Di Saudi Shakshuka dihidang bersama ayam.Pada kebiasaannya Shakshuka diambil bersama roti pita dan teh panas.....

No comments:

Post a Comment